28 12
發新話題

血壓與心跳疑問

血壓與心跳疑問

靜止狀態,上壓102下壓66,心跳76.
狀態好嗎??

血壓好似低左d
最最最standard係120/80, pulse 80(只係參考數字,個個人唔同),但係你呢個血壓都算係正常範圍以內
平時有冇瞓低起身見頭暈o個d?

果然係醫科生
頭暈我就無,不過我可能有遺傳性地中海貧血 所以令到我血壓咁低......問題不大嗎??
其實我應該去問醫生既,之但係D排又無射波請病假見唔到醫生無得問

我唔係醫科生,我讀醫學院o既護理系,出o黎做護士ga,唔係醫生
我仲係經驗少,而家先yr1, 我自己見過就通常女仔/醫院長期臥床o既阿婆阿伯會有呢個reading o既血壓
永康你係屬於.....?
不過只要平時日常生活行得走得食得瞓得冇事其實都唔大問題,唔使太介意,因為個個人體質都唔同
如果你驚有貧血去check下is ok
低血壓最驚暈je,有d直頭朝早瞓醒即落床企o係度就即瞓番低,係暈左o係度

引用:
原帖由 永康 於 2007-3-8 00:08 發表
果然係醫科生
頭暈我就無,不過我可能有遺傳性地中海貧血 所以令到我血壓咁低......問題不大嗎??
其實我應該去問醫生既,之但係D排又無射波請病假見唔到醫生無得問
我老婆都有地中海貧血’ , 不過係輕微果 !

面書 找我比較好找~

其實地中海貧血o係香港都幾common

靜止狀態,上壓125下壓83,心跳52.
又如何?

濤哥0 hks 註網護士 !
面書 找我比較好找~

引用:
原帖由 濤哥 於 2007-3-8 00:29 發表
我唔係醫科生,我讀醫學院o既護理系,出o黎做護士ga,唔係醫生
我仲係經驗少,而家先yr1, 我自己見過就通常女仔/醫院長期臥床o既阿婆阿伯會有呢個reading o既血壓
永康你係屬於.....?
不過只要平時日常生活行 ...
我係三項廢人長期參實者 食,玩,訓~~訓係我專長
睇黎得閒要去做下BODY CHECK先得

引用:
原帖由 忽膠完反白 於 2007-3-8 00:57 發表
‘濤哥’ 做0左 hks 註網護士 !
唔止,要佢做埋隨團護士.
即係有團出就要跟住去

引用:
原帖由 Charles 於 2007-3-8 00:52 發表
靜止狀態,上壓125下壓83,心跳52.
又如何?
幾fit wor
上下壓正常,心跳低應該係心肺功能好先會咁低

隨團護士實要做ga la
遲d學埋first aid我實會幫手

測血壓時手臀放高,低/同心肺成水平是否有影響?

其實心跳點係正常?
我成日覺得自己偏低

引用:
原帖由 濤哥 於 2007-3-8 15:38 發表

幾fit wor
上下壓正常,心跳低應該係心肺功能好先會咁低

隨團護士實要做ga la
遲d學埋first aid我實會幫手
YEE^.^我地有隨團護士.
不過最希望就係唔需要你出手啦

引用:
原帖由 永康 於 2007-3-8 22:10 發表

YEE^.^我地有隨團護士.
不過最希望就係唔需要你出手啦
我都唔想用到呀
引用:
原帖由 wsl565(嵐) 於 2007-3-8 21:32 發表
其實心跳點係正常?
我成日覺得自己偏低
點先正常?
唔止睇心跳快慢仲要睇心電圖wor

你心跳幾快先?
引用:
原帖由 Charles 於 2007-3-8 17:18 發表
測血壓時手臀放高,低/同心肺成水平是否有影響?
要準手臂應該要放同心肺水平,放高左低左點唔準法就唔記得lu
其實都唔會相差太遠gei

28 12
發新話題